Много важно е, задължително е да се избере крем в съответствие с типа кожа на лицето – нормална, суха, мазна или чувствителна. Затова, преди да се избере подходящия крем, трябва всеки внимателно да наблюдава и изследва кожата на лицето си. Типът кожа на лицето може да се променя по различни причини. Това налага да се следи кожата на лицето и се установи в настоящия момент какъв тип точно е тя.

1. Характеристики на типовете кожа

За точното определяне на типа кожа ще помогне познаването особеностите на всеки тип кожа. ● Нормална кожа. Това е идеалната кожа, но се среща рядко. Този тип кожа се характеризира с добра балансираност и еластичност, без излишно отделяне на мазнини,без сухи участъци. Нормалната кожа има малки пори, тя е без видими капиляри, акне и комедони. И нормалната кожа има нужда от подходяща грижа. ● Суха кожа. Сухата кожа на лицето се характеризира с голяма сухота в горните и в най-дълбоките слоеве. Тя е дехидратирана и по нея се усеща стягане и опъване, парене и сърбеж. Тя обикновено е груба, напукана, понякога болезнена. Намаленото отделяне на себум я прави податлива на вредните влияния на вятъра, студа, Слънцето, лесно се разранява. В резултат на това се появяват бръчки, особено в областта около устата и очите. Сухата кожа има нужда от повече грижи. ● Мазна кожа. Мазната кожа на лицето след измиване изглежда добре, но след няколко часа започва да лъщи, поради многото отделен себум. По нея често се появяват акне, широки пори или пъпки. Гримът често стои лошо, фон дьо тенът не се задържа. Мазната кожа е проблемна и недостатъчно изискана на външен вид. ● Смесена кожа. Характерно за смесената кожа е, че тя проявява различни особености в различните участъци на лицето: – лъщене в Т-зоната, обхващаща челото, носа и брадичката; – сухи бузи. Очевидно тя е трудна за поддържане. ● Чувствителна кожа. Чувствителната кожа може да бъде както суха така и мазна. И в двата случая се характеризира с неприятни усещания за парене, опъване, сърбеж, алергични реакции от определени кремове или от Слънцето. Важното е, че този тип кожа е много податлива на наранявания, възпаления. Ето защо чувствителната кожа има нужда от внимателно подбрани продукти и съставки. Повечето от тях могат допълнително да раздразнят кожата и да влошат състоянието ù. В случай, че сами не можете със сигурност да определите вашия тип кожа или имате проблеми като акне, капиляри и други, се консултирайте с дерматолог. Кой е подходящият крем за лице за вашата кожа?

2. Подходящи кремове за различните типове кожа

● За нормална кожа. Нормалната кожа се нуждае от малко овлажняване и защита. За да не се развали даденият от природата водно-мастен баланс, следва да не се използват мазни кремове. Да се използват минерални масла, екстракти от водорасли. ● За суха кожа. При установяване, че кожата ви има особеностите на суха кожа следва да се избере крем с висок процент хранителни вещества и силно хидратиращи свойства. Понякога се налага кремът да се нанася 2-3 пъти дневно. Винаги, когато се почувства сухота и опъване, кожата да се измие и нанесе лек слой от специален крем за суха кожа. За сухата кожа да се избягва силно ароматизирана козметика, която ще раздразни този тип кожа, а да се търси такава с овлажнители: глицерин и пропиленгликол и с емолиенти: вазелин, минерално масло, алое и диметикон. Те ще образуват необходимия защитен слой. Може да се избере и крем, който съдържа алантоин, пантенол/провитамин В. При суха кожа използването на антиейдж (крем против стареене на кожата) продукти за около очната област е много важно. Когато се получат дермални проблеми е необходима консултация със специалист, който да посочи най-подходящия крем. ● За мазна кожа. Когато се установи, че кожата на лицето е тип мазна, най-добре е да се избере крем на водна основа. Кремовете, предназначени за мазна кожа, имат компоненти, които свиват порите и намаляват отделянето на мазнина. Това са кремове, съдържащи съставките цинк, салицилова киселина, глина, лимонов екстракт, чаено дърво. Тези съставки матират кожата, намаляват отделянето на себума, имат антибактериално действие, което успокоява кожата. Кремовете за мазна кожа не трябва да съдържат естествени масла, глицерин, които запушват порите и допълнително стимулират омазняването. Трябва да съдържат само овлажняващи и подхранващи компоненти като хиалуронова киселина. По-добре е да се избере крем под формата на крем-гел, защото тази структура има повече вода в състава от обичайния емулсионен крем . . При поява на много дермални проблеми да се потърси съвет от лекар. ● За смесена кожа. Обикновените дневни кремове често не са достатъчни за да премахнат лъщенето в Т-зоната и сухотата от бузите. Затова трябва едновременно да се използват два различни козметични продукта в съответствие с различните нужди на двата участъка. С това се осигурява оптимална грижа за кожата. ● За чувствителна кожа. Според дерматолозите, хората с този тип кожа трябва да наблегнат на кремове от специализирани серии медицинска козметика, от добре познати козметични производители предвид изключителната чувствителност на кожата. За да се намали възпалението на кожата кремовете трябва да съдържат бизаболол, D -пантенол и витамин Е. Автор: Аптеки Валета Фарм