Ако игнорирате симптомите на проблеми с панкреаса, може да се изложите на риск от развитие на остър панкреатит. Това е изключително болезнено състояние, което изисква продължително време за лечение и спазване на специална диета, алармират гастроентеролозите.

 

Също така, нараства рискът от развитие на диабет тип 2.

Избягвайте тези храни, удрят панкреаса

Панкреасът играе важна роля в производството на инсулин, хормонът, който регулира нивата на захар в кръвта. При възпаление, особено при хронични състояния, функцията му може да се наруши.

Специалистите по гастроентерология отбелязват, че първите епизоди на остро възпаление на панкреаса (панкреатит) често се случват около и след Великденските празници. В наши дни се забелязва притеснително увеличаване на случаите на неалкохолен панкреатит, засягащ основно млади мъже, жени и дори тийнейджъри.

Сезонът на изобилието на зеленчуци, билки и плодове вече е тук и много от нас консумират големи количества от тях. Въпреки това, трябва да сме внимателни.

Зеленчуците са богати на витамини и минерали, но трябва да се има предвид, че високите концентрации на горчивите и киселите вещества в тях, както и органичните киселини, даващи пикантност, може да натоварят панкреаса, особено ако ги консумирате на гладно.

Препоръчително е да съчетавате зеленчуците с други храни, които са „леки“ към панкреаса. Например, комбинирането на репички, зелен лук и айрян е доста вредна комбинация.

Това важи и за седмолистник, глухарче, див киселец и други зелени растения, които често присъстват в ястията ни.

Необходимо е да се взема предвид, че готвенето на храна, особено при високи температури, може да доведе до загуба на някои от важните хранителни вещества. Например, голяма част от витамин C се разрушава по време на готвенето.

Вечерното хранене с печено месо или тежки храни също може да бъде натоварващо за храносмилателната система. Препоръчително е да се опитате да намалите консумацията на месо преди лягане и да предпочетете по-леки варианти като риба, зеленчуци и ориз.

Източник: blitz.bg