Хранителните добавки представляват спорна тема: въпреки че производителите гарантират тяхната безопасност и неотложна потребност, не малко потребители изпитват съмнения в тях.

Съществуват случаи, когато добавките, които се считате преди за безвредни, се оказват опасни в последствие. Например Е171 (титанов диоксид), която се използва отдавна и се приемаше за напълно безопасна. В официалната информация за токсичност, титановият диоксид се определяше като "почти неабсорбируем" и се изхвърляше от организма. Следователно, ако тя се изхвърля напълно, няма да предизвика никакви вреди, нали?

Хвърлете веднага продукта, ако в съдържанието му има тази добавка с "Е" – опасни са!

Обаче, през последните години се откри, че той върши точно обратното - натрупва се в организма във формата на наночастици и причинява значителни вреди.

При производството му винаги се образува определено количество наночастици. Те могат да бъдат открити в масовите продукти като бонбони (особено дражета), дъвки, млечни продукти, газирани напитки, включително и в сухи смеси за приготвянето им, в майонеза, обработени месни продукти, бързи закуски и наистина в много от белите продукти на цвят. Китайските учени открили голям брой наночастици в рибни рулца. Особено опасните частици се консумират най-много от децата във формата на любимите им дражета, дъвки и газирани напитки. Италиански учени са доказали, че те „приемат“ повече наночастици от титановия диоксид в организма в сравнение с тийнейджърите или възрастните хора.

Освен това, титановият диоксид се добавя като избелваща съставка в пасти за зъби, обвивки на таблетки и капсули от лекарства, слънцезащитни кремове и някои хигиенни продукти.

Учените съветват да се чете внимателно състава на продукта и да се избягват опасните такива.

Източник: blitz.bg