В началото на летния сезон учени от Ливърпулския университет излязоха с изненaдващо изследвано, засягащо лятната ни почивка.
Докато мнозина копнеят за морска почивка цяла година, според тях, тя може да ни коства прекалено много, дори и живота. Учените да направили изследване след 28 доброволци, на които са поставени специални устройства за измерване на различни показатели и физическата им активност.
Средната възраст на участващите в изследването е 25 години. Предложената им почивка на море е с продължителност две седмици. След края им е проведен анализ на данните, който показва стряскащи резултати.
[caption id="attachment_519075" align="alignnone" width="300"]Морска почивка? Помислете отново! Морска почивка? Помислете отново![/caption]
По време на двуседмична плажна почивка участниците не само са загубили мускулна маса, но са натрупали подкожни мазнини, най-вече в зоната на корема. Тези резки промени в организма могат да доведат до хронично заболяване, свързано с обмяна на веществата. А ако то прогресира, не е изключен и леталният край.
Основната причина за настъпването на тези промени е, че по време на лятната почивка хората свеждат до минимум физическата си активност. Понижението е до 80% - от средно 10 хиляди на 1500 крачки дневно, пише profit.bg. А това се отразява пагубно на целия организъм, колкото и да не ни се иска да мислим за това, излежавайки се на плажа.