Захарният диабет тип 2 представлява сериозно ендокринно заболяване, което се дължи на недостатъчно производство на инсулин от организма. Това се отразява в повишаване на нивата на глюкоза в кръвта и нарушения в метаболизма.

Заболяването е известно с това, че преддиабетното състояние симптоми се развиват постепенно, понякога в продължение на десетилетия, и явни признаци може да липсват дълго време. Въпреки това, в развитите страни диабет тип 2 става епидемичен, съобщават специалисти. Но има и добра новина – болестта може да бъде контролирана чрез регулиране на нивата на глюкоза. Това може да бъде постигнато чрез подходяща диета и физическа активност. Също така, едно естествено средство, а именно градинският чай, известен като салвия, може да окаже невероятен положителен ефект.

Салвията – растение, което регулира нивата на захар и холестерол

Специалистите отдавна акцентират върху влиянието на диетата при предотвратяването и лечението на захарния диабет. Салвията може да намали нивата на глюкозата в кръвта само за два часа. Резултатите публикувани изданието "Express".

Отдавна се знае, че листата на градинския чай имат антидиабетно действие, а научните изследвания потвърждават, че те действително могат да помогнат за регулиране на нивата на глюкоза в кръвта.

Българска билка с вълшебни свойства: сваля кръвната захар и холестерола само за 2 часа

Екстрактът от салвия постига този ефект, като активира специфични рецептори, споделят изследователите.

Клинични проучвания с хора потвърждават тези резултати.

В едно изследване взимат участие 80 души с не добре контролиран диабет тип 2. Тези, които приемат градински чай на гладно, имат съществено намаление на нивата на глюкоза в кръвта в сравнение с другата група участници.

Източник: blitz.bg