Невероятна жега мъчи Стария континент

Над 500 са загиналите в Испания в следствие на невероятната жега на Стария континент. Тя е обхванала редица страни, като най-пострадали към момента са Испания, Великобритания, Гърция, а дори и Русия.

Жегата в Испания взе над 500 жертви вече

Жегите изправят пред предизвикателство основно възрастните и хората със заболявания. Властите препоръчват те да останат по домовете си, да не излизат навън без сериозна причина и да приемат достатъчно вода.

Освен пряка жертва на високите температури, над 12 човека на Острова намериха смъртта си удавяйки се, търсейки разхлаждане.

Само преди дни от Британската метеорологична служба съобщиха за измерен рекорд за всички времена за Великобритания – за първи път са отчетени температури над 40 градуса.

В съседна Гърция горещините предизвикаха и горски пожари, с които се борят властите, а се очаква и усилване на вятъра, което ще влоши още повече ситуацията.

В Русия също са изправени пред този проблем с пожарите от жегите, като огнеборци се наложи да използват дори хеликоптери за овладяване на пожар в района на Москва.

Синоптиците предупреждават, че в България също се очакват сериозни горещини започващи от днес, които ще продължат поне около 10 дни.

На фона на всички тези процеси от САЩ се появиха новини, че президентът Байдън е на крачка да въведе извънредни мерки за справянето с климатичните промени.

Източник: lupa.bg