Политическите трусове във Вашингтон стават все по-големи. Докато Байдън се опитва да отстрани Доналд Тръмп от пътя си, то Еманюел Макрон търси начин да освободи Европа от Америка. Президентът на Франция даде знак, че смята да насочи еврозоната към друг курс на политика по време на посещението си в Китай.

На неочаквана среща с президента Си Дзипин Макрон изрази намерение да намали влиянието на Америка върху ЕС. И също така даде да се разбере, че няма да позволи въвличането на страната му в конфликта между Вашингтон и Москва.

Макрон даде интервю в правителствения самолет, по време на полет до Китай. В него той говори за "стратегическа автономност" на ЕС от Америка. "Големият риск, който заплашва Европа, е да бъде въвлечена в криза, която не е наша", казва президентът.
"Парадоксалното е, че ние сме под тревога и вярваме, че трябва да следваме сляпо Америка. А това ни поставя под изключителна заплаха. Европа не е в състояние да реши кризата в Украйна, какво остава да се намесим в делата на Китай. Как би изглеждало отстрани, ако ви кажем по повод на Тайван "Внимавайте, ако направите и една погрешна стъпка, ние ще бъдем там. Ако искаш да повишиш напрежението, да, това е начинът да го постигнеш", добави още Макрон.

Ако напрежението между двете суперсили се нажежи още, ние няма да имаме нито време, нито ресурс, за да финансираме нашата стратегическа независимост и ще се превърнем във васали", заявява още Макрон. Президентът се надява по време на посещението в Китай да успее да зададе нов курс на страната си, а и на Европа. И да спре превръщането на общността в сателит на Китай. Още ли се питате защо е толкова засилен интересът на САЩ към България?