Над 40 броя земетресения са засечени само за 5 дни в окръг Мугла, където са разположени и по-голямата част от егейските курорти на Турция Бодрум, Мармарис и Фетие.

Само в понеделник едно след друго се разразиха 3 земетресения с магнитуд между 4.1 и 3.2 по Рихтер. Масово земетресенията са станали след 19-ти април, а по това време бе обявена и „земетръсна буря“.

Земетръсна буря вилнее в турски курорти, пълни с българи

Истанбулската обсерватория Кандили информира, че хората не трябва да разглеждат ситуацията и бурята, като предвестник на едно голямо земетресение. Те успокояват, че не е задължително да се случи такова и нямат такива

Д-р Рамазан Демирташ обясни, че т.нар. буря всъщност е голям брой земетресения, които засягат малка област за малък период от време, например от дни до няколко седмици.

Земетръсна буря вилнее в турски курорти, пълни с българи - Снимка 2

От Кандили подчертават, че няма място за паника и бурите нямат пряка връзка със задаващо се голямо земетресение. Те допълват, че земетръсните бури се появяват основно на такива дълбочини, които предпоставят да са с малък – до среден интензитет. Те се случват основно като резултат от повишено налягане, което се поражда от течности в кухините в земната кора.

След всяко по-сериозно земетресение се наблюдава вторична активност.

Земетръсна буря вилнее в турски курорти, пълни с българи - Снимка 3

Въпреки, че трудовете са по-леки, хората живеят в страх след опустошителното земетресение в Турция и Сирия от 6-ти февруари тази година.

Източник: blitz.bg