"Над Русия и Крим днес май е малко облачно?". Така Володимир Зеленски се подигра с президента на Русия. Малко по-рано вчера украинските военни взривиха моста, който свързваше полуостров Крим с Русия. Украйна призна за удара, а само няколко часа по-късно Путин свика висш военен съвет. И накара целия свят да настръхне от ужас, защото с един свой подпис може да предизвика ядрена война. Нещо за което предупреди и президентът на САЩ Джо Байдън, само преди няколко часа.

 

И докато на всички войната им изглежда като нещо далечно, което сякаш не ги засяга пряко, ефектите от сблъсъка вече се усещат във всички сфери на живота. Последното, което се случва е възможната мобилизация дори и на български военни, която все по-активно се обсъжда. Въпреки че засега няма подписан подобен акт, заради липсващ парламент, притесненията са, че 48-мото Народно събрание ще има нелеката задача да подпише закон за военна мобилизация на почти 500 000 български мъже, на възраст между 18 и 55 години.

 

Но преди да се вземат тези тежки и трудни решения от българските държавници, светът е изправен пред много по-голям глобален проблем - ядреният сблъсък. До този момент Владимир Путин се въздържаше от всякакви атаки от подобен характер, но се говори, че е решил да вкара в употреба ядрени оръжия. А нито една държава, която е член на НАТО няма да посмее да рискува целостта на планетата, за да отговори на подобен удар. 

Подигравките на Володомир Зеленски не бяха посрещнати с обичайната сърдечност, а логистичната подкрепа рязко започна да намалява. Дори президентът на САЩ даде знак, че по-скоро би пожертвал целостта на Украйна, отколкото да рискува въвличането на Алианса в ядрен конфликт с непредвидими последици.

Няма съмнение, че актът на Владимир Путин да присвои към Русия части от суверенна страна, която съществува като независима повече от 30 години, не трябва да бъде насърчаван. Най-малкото, за да не даде смелост и на други държави да проявят териториални претенции към вече съществуващи съседни страни, позовавайки се на историческото минало. По същата логика България може да претендира за части от Сърбия, Румъния, Гърция и цяла Македония,  а Турция да обяви, че България е изконно нейна, тъй като цели 500 години е владяла тези територии, по времето на Османската империя.

Няма съмнение, че подобни претенции трябва да бъдат отказвани още в зародиш, но е факт също така, че ядрената мощ на Русия не е нещо, което може да бъде подценявано. И всяка стъпка от тук  - насетне трябва да бъде изключително внимателна. Връщането на Москва на масата за преговори, осигуряване на частична автономност на областите, които са на територията на Украйна, но населението се идентифицира като руско, провеждане на международно разследване, дали е имало наистина репресии от страна на украинските власти спрямо руските етнически общности и намиране на компромисно решение между двете страни, което да защити интересите на населението, и край на войната - това са малка част от стъпките, които трябва да бъдат направени, за да се тушира поне от части напрежението в международната общност. И да се  попречи на Северна Корея да участва в ядрена война. И да предизвика сблъсък с непредсказуеми последици за цялата планета...