Опитът на Еманюел Макрон да организира примирие между Русия и Украйна по време на олимпиадата в Париж другия месец, претърпя грандиозен неуспех. Президентът на Франция заяви, че предлага на Киев и Москва да спрат с огъня, но нито една от двете страни не прие предложението. Владимир Путин заяви, че тъй като Русия не е допусната за участие в олимпиадата, не вижда причина да прекратява военните действия, а Зеленски директно попита Макрон дали не се подиграва с него.

"Господин Макрон, ние не приемаме това. Ние не вярваме на това предложение и не смятаме, че то е уместно, особено в такъв момент", заяви президентът на страната. Самият Еманюел заяви, че държи да съхрани олимпийския мир, поне до края на игрите, които тази година са в Париж. Въпреки това опитът му да помири враждуващите държави претърпя неуспех.

"Ние нямаме гаранции, че руските войски ще напуснат нашите територии. А също така, че няма да опитат да ударят по нашите градове отново", заяви Зеленски. Путин от своя страна сподели, че да прави отстъпки по време на успешната, според него, офанзива, би било загуба на позиции и би поставило страната му в по-неизгодна позиция в преговорите за мир.

Нищо чудно, че след този опит се говори за влошаване на обстановката и трета световна война. "Достатъчно е Макрон да изпрати оръжие в Украйна и светът вече няма да бъде същият", твърдят всички политически анализатори.