След като Полша обяви, че повишава степента на готовност на някои от военните си части и извършва проверка дали е необходимо да поиска консултация по чл. 4 от Северноатлантическия договор.

 

Това стана ясно от изявлението на правителствения говорител Пьотр Мюлер на срещата, която бе свикана по повод експлозията, причинена от две руски ракети в граничното с Украйна полско село Пшеводув.

Москва побърза да отрече, определяйки неофициално потвърдената информация като чиста проба провокация.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разговаря с президента на Полша Анджей Дуда. Той подчерта, че е от изключителна важност всички факти около инцидента да бъдат уточнени.

 

Дуда пък е провел разговор с американския президент Джо Байдън и отбелязва, че реакцията на Вашингтон е много внимателна по  отношение на информацията за възможно руско попадение на полска територия.

 

На този етап Пентагонът, Белият дом и Държавният департамент се въздържат да коментират какво точно се е случило. От там отбелязват само, че работят съвместно с правителството на Полша по изясняването на всички факти и обстоятелства.

 

Шарл Мишел, който председателства Европейския съюз отбеляза в поста си в Туитър, че е потресен от новината за убити хора от ракети или други боеприпаси на територията на Полша.

Източник: dir.bg

Започва ли Трета световна война?