Крал Чарлз III променя коронацията си, за да скрие древни ритуални актове. Официалната версия на двореца е, че новият монарх иска да проведе една модерна и съкратена версия на коронацията, която да бъде в крак с новото време, но според някои придворни, в действителност владетелят на Британия се опитва да скрие сакрални действия, които са били достъпни само за малцина векове наред.

"Хилядолетия този ритуал се е изпълнявал само пред богоизбрани. Владетелят, който получава короната от човек се превръща в представител на Бог на тази земя. Дори при коронацията на Елизабет Втора, точно този акт беше скрит от цялата от общност. Тя седна на трона като принцеса, но мигът, когато епископът полагаше короната на главата й и молитвата, която четеше в този момент, останаха скрити от всички. И тя се появи отново пред тях вече като миропомазана кралица. 

Крал Чарлз не иска тези ритуали да се превръщат в медиен и обществен цирк. Затова реши да съкрати церемонията, както и броя на гостите, които присъстват на събитието. Вместо обичайните 8000 души, тук ще бъдат поканени едва 2000 и ще им бъде разрешено да носят модерно светско облекло. Това е нечувано", коментират придворни.

Вместо обичайните 4 часа, крал Чарлз също така взел решение  коронацията да продължи само един час. Част от ритуалите ще останат, но други ще бъдат премахнати. Дворцовите одежди няма да се носят, сако и костюм ще са разрешени, както и наметките от хермелин, носени при откриването на сесиите на парламента. Също така е запазена златната карета, от която кралят ще маха на народа си.  Цялата церемония ще продължи около час, а Чарлз ще бъде миропомазан и ще се закълне да бъде пазител на англиканската църква. Принц Уилям ще има ключова роля в организацията, за да помогне да се опрости ритуалът и да се направи по-достъпен до хората. 

Въпреки това се смята, че ще има по-малка служба, на която владетелят ще получи своята власт от Бог пред народа си, на която ще присъстват само избрани. И всъщност бляскавата церемония, която ще се излъчи пред очите на всички ще бъде един спектакъл, който просто да отговори на очакванията на света за британските монарси.