Смъртта на Алексей Навални разтърси целия свят, но постигна и друга цел - превърна съпругата му в новата "Юлия Тимошенко". Бившата украинска премиерка, която беше икона за много от православните лидери, вече не е фактор в обществото. Юлия Навалная обаче се превръща в символ - и е въпрос на време, преди да се разбере - оръжие на Запада или троянски кон на Москва ще бъде?

 

Кончината на Навални я завари в Мюнхен, като се предполага, че тя ще бъде поканена на срещи в Брюксел, Киев и дори Вашингтон. Но Юлия Навалная има избор - да се превърне в новото острие на Запада, което да продължи да дискредитира Путин пред останалия свят, или да стане троянския кон на Русия - употребена от Москва за целите на новия - стар лидер.

 

Мнозина се опасяват, че Юлия  ще бъде сполетяна от съдбата на съпруга си или на Борис Немцов. Или тази на руските шпиони в Лондон, убити с "Новичок". Самата тя се опитва да бъде силна в една много тежка ситуация за нея и за семейството й. Но ще й стигнат ли силите да се изправи срещу Путин в тази неравна борба?

 

Анализаторите разглеждат Юлия Навалная като маша на Вашингтон, с която да разтърси обществото в Русия. Но не е за подценяване и фактът, че  руското общество продължава да вижда Путин като спасител в тази война, а не като враг. И докато това не се промени, не е много вероятно той да бъде изхвърлен от Кремъл.