По всичко личи, че се задават още по-тежки времена

Шефът на НАТО – Йенс Столтенберг направи много страшна прогноза, която хвърли всички в шок.

Пред Bild am Sonntag, той предупреди, че войната в Украйна може да продължи с години.

Йенс Столтенберг допълва, че осигуряването на най-съвременни оръжия за войските в Украйна повишава шанса им за освобождаване на региона на Донбас от контрола на руснаците.

Йенс Столтенберг шокира с тази прогноза

Въпреки това главният секретар на НАТО предупреди, че трябва да сме подготвени, че тази война може да отнеме години. Това далеч не означава обаче, че в един момент подкрепата трябва да се отдръпне, категоричен е той. Дори и това да ни струва повишени разходи за военна подкрепа, както и тези за енергия и храни.

По-късно този месец се очаква на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в Мадрид да бъдат договорени пакети оръжейна помощ за Украйна. Те ще помогнат на страната да изхвърли старото оръжие от руската епоха и да премине към стандартното НАТО-вско оборудване.

Междувременно стана ясно, че руският лидер Владимир Путин е измислил нов начин да прецака Украйна – лишава я от оръжие. За никого не е тайна, че Украйна полага огромни усилия да изкупува оръжия от различни страни, за да се справи с руската агресия.

В същото време обаче Путин изкупува оръжията на световния отбранителен пазар преди Украйна и така ги оставя с празни ръце. Освен това е всеизвестен фактът, че Москва прави всичко възможно да прекъсне доставките за Киев.

Източник: blitz.bg