След броени дни се навършват 29 години, откакто приключи земният път на рок легендата Кърт Кобейн, който издъхна от куршум в главата.

 

И до днес обаче не стихват сензационните версии за кончината му. Канадският журналист Йън Халепир, който е автор на поредица документални бестселъри за Уитни Хюстън, Майкъл Джаксън и Ким Кардашиян, както и още куп скандални звезди, твърди, че няма начин фронтменът на „Нирвана“ да се е самоубил, тъй като във фаталния ден е бил твърде дрогиран, за да дръпне спусъка.

 

Йън Халепир: Кортни Лав е пръснала черепа на Кърт Кобейн

Той е категоричен, че само тест с детектор на лъжата за съпругата на Кобейн – Кортни Лав, може да разсее съмненията, че тя има пръст в кончината му. Също така допълва, че причината за смъртта, трябва да бъде променена от самоубийство в убийство. В подкрепа на думите си твърди, че разполага с нови доказателства от съдебна медицина, които изровил наскоро. Макар да не обвинява никого, той все пак предизвиква Кортни да се яви най-накрая на полиграф като я увещава, че лично той ще плати теста.

 

Ако подозрението му не се потвърди, обещава да наеме билборд на „Таймс Скуеър“, на който да напише „Кортни Лав е невинна, извинявам се за подозрението“.

От разказите на Йън става ясно, че в края на март 1994 г. Кобейн е хоспитализиран в клиника за наркозависими като след свръхдоза изпада в кома в началото на същия месец.

 

Кърт поглъща много опасно количество лекарства след концерта на „Нирвана“ в Рим. Наложило се да му бъде направена промивка на стомаха. На 1 април, той бяга от болница и отива в Сиатъл, но не се прибира у дома. Полицията го обявява за издирване. На 8 април е открит в лятната градина на дома си в Лейк, Вашингтон, от служител на персонала на име Гари Смит, който пристигнал в къщата, за да постави осветление.

 

Гари забелязва човешко тяло в лятната градина и приближавайки го разпознава трупа на Кърт Кобейн по кецовете му. Забелязва, че от ухото му се стича кръв, но не открива следи от нараняване и затова отначало си помислил, че Кърт е заспал. До тялото обаче е открита и пушка „Ремингтън“.

 

От извършената аутопсия става ясно, че Кобейн е поел ударна доза хероин, достатъчна да убие трима мъже. Според Халепир това идва да рече, че няма как той да е произвел фаталния изстрел, а някой се е възползвал от неадекватното му състояние и го е убил. Версията му, че Кърт е убит обаче никога не е разследвана от полицията.

Източник: Уикенд