Войната между САЩ и Русия блокира Европа, Путин спря и кранчето през "Северен поток"

Войната между САЩ и Русия блокира Европа. И буквално парализира стария свят след последните действия на Путин. Руският президент обяви, че спира доставките на газ през "Северен поток" за десет дни, за "рутинна проверка на съоръженията". Опасенията на повечето западни държави обаче са, че те няма да бъдат пуснати отново в експлоатация.

Война зад войната

И за слепите отдавна е ясно, че истинската война не се води между Русия и Украйна, а между Русия и САЩ. Нападението на Москва върху Киев бе планирано, с цел унищожаване американски бази в района, връщане на Украйна в руска орбита на влияние, отслабване на позициите на САЩ в Източна Европа и получаване на гаранции, че Крим ще си остане руски. Байдън обаче реши друго и насърчи военен конфликт между двете страни. Целта беше международна изолация на Русия, която се превърна в единствения сериозен съперник на САЩ за контрол върху световната политика. И тъй като собствените властови амбиции на Путин го подтикнаха към крайни действия, то Вашингтон умело се възползва от ситуацията и предизвика конфликт. В който заложник се оказа целият Европейски съюз, начело с Франция и Германия.

Икономическа криза с неочакван финал

[caption id="attachment_702192" align="aligncenter" width="1374"]Войната между Русия и САЩ - с неочакван финал сн. Интернет Войната между Русия и САЩ - с неочакван финал сн. Интернет[/caption] Икономическите санкции, които ЕС налага на Русия бяха необходими, но всъщност абсолютно безполезни. В действителност Европа слабо се интересува от бъдещето на Украйна и доказателство за това е тихият, но постоянен натиск на Франция, Англия и Турция върху Киев да капитулира пред исканията на Москва. Разделянето на Украйна само би улеснило контрола върху региона, повторението на Берлинския договор се вижда много ясно, особено за онези, които помнят историята. С тази разлика, че с Америка на сцената, ситуацията леко се променя, а администрацията на Байдън има нужда от война, за да поддържа собствената си икономика стабилна. И да отвлича вниманието на обществото от вътрешните проблеми на Америка, която доскоро бе на ръба сама да се разцепи.

Какво се случва?

Докато Европа се тресе от ужас заради енергийната криза и спешно търси решения на проблемите с петрола и синьото гориво, САЩ вдигат икономиката си. Миналата година имаше рекорден спад в цените на петрола - стигна се до там, че един барел се продаваше с отрицателни стойности, само и само да се закупи горивото. Към днешна дата един барел се търгува за повече от 150 долара. Кой печели от това? САЩ. Лишавайки Европа от най-евтиния доставчик на горива в региона, имат възможност да осигурят договори за доставки чрез свои изпълнители за огромни суми, като в същото време продължават да подхранват кризата. Европейските лидери пък са принудени да заобикалят собствените си правила чрез измислени промени на имената на вносни суровини и продукти и чрез трети страни, за да си осигурят същите суровини от Русия, без които просто не могат. С други думи - омагьосан кръг.

За оръжията в Украйна и студената война с Москва

Снабдяването на Украйна с американски оръжия се случва още от 2014-та година, когато при администрацията на Обама, Байдън използваше един от синовете си, за да изпраща оръжието в Киев. Събитията на Майдана след това пък предизвикаха процеси, които доведоха до събитията от 24-ти февруари тази година. Русия реши да използва ситуацията след пандемията и отслабената Европа, за да "си върне" Украйна. А САЩ само нагнетиха още повече напрежението и използваха ситуацията, за да отслабят не само Русия, но и Европа.

Изходът

Възможните сценарии са няколко, но са тревожни. Тръмп се връща в Белия дом и спира войната в Украйна, защото не е изгодна за САЩ, ЕС се отказва от Киев и го предава на Москва, или трета световна война. Каквото и да предстои, последиците ще са сериозни. Източник: Дейли мейл