"Ние не искаме война с Украйна. Украйна продължава да ни напада и не искат да седнат на масата за преговорите", заяви буквално преди ден Владимир Путин. А днес отправи второ послание "Ние нямахме оръжие и армия по границите с Швеция и Финландия. Е, сега вече ще се наложи да изпратим и там".

Русия сменя тона и от пасивна агресия, започва да преминава към отбранителен режим. Но тактиката на президента на страната -  Владимир Путин, става все по-ясна. Той обяви пред обществото, какво всъщност иска Русия. И това не е война, а мир. И то в дългосрочен план.

Путин от самото начало твърди, че нахлуването в Украйна е "специална военна операция". Според западните медии президентът умишлено е нападнал Киев, за да завладее страната и да я присъедини към федерацията. Процесите в тази посока текат от 2014-та година насам. И присъединяването на Източна Украйна беше въпрос на време. Но Москва явно решиха, че трябва да променят стратегията и вместо да оставят бунтовници и правителство да се унищожат едни други, се намесиха в конфликта. И предизвикаха пълномащабна война.



От кървавия месия до Антихриста - кой всъщност е Путин за света?

 


В Русия той е "баща на нацията". Безкомпромисен диктатор, който определя как да живее руското общество и как да функционира. Тези, които не са съгласни с него се отстраняват без много шум, а други се ликвидират публично и за назидание. Деспот в пълния смисъл на думата, но... руското общество е спокойно. И въпреки че под ботуша на президента са всички опозиционери, кризата и гладът трябваше да изкарат хората по улиците и да предизвикат масови бунтове сред масите. Вместо това се строят училища, градини, пътища, фабриките и заводите са пълни с хора, икономиката функционира, а президентът се радва на огромна подкрепа. Независимо от войната и на смъртта на Навални.

Източната част от света, Латинска Америка и Африка го приемат като разумен партньор, който може да работи успешно с тях. Алианса в лицето на НАТО вижда обаче в него, едва ли не втори Наполеон и Хитлер.  А Путин обобщи накратко действията си само преди часове. "Ние нямахме оръжия по границите с Швеция и Финландия. Сега ще се наложи да изпратим и там, защото не искаме да ни обграждат оръжия на НАТО" . С други думи - Русия не иска война и няма нужда от нея. Но не желае Алиансът да я обгради от всички страни, за да я принуди да отстъпи пред прищевките на Америка и ЕС.