Владимир Путин използва една от най-болезнените теми за цялото европейско общество, за да манипулира общественото мнение в Русия. А именно - нацизма. Президентът на страната направи изказване в което заяви, че неонацистите от Западна Европа заплашват отново Русия и то с германски танкове. "Не е за вярване, но след битката при Сталинград, Русия отново е заплашена от германски танкове "Леопард". Неонацистите отново ни атакуват и заплашват страната ни. Тъжно е, че се опитват да ни уязвят по този начин", заяви в свое интервю президентът.

Думите му предизвикаха масови брожения и изостриха конфликта с Украйна. Както е известно Москва се бори с Киев не само за запазването на Крим, но и за получаване на територията на цяла Източна Украйна и преминаването й под властта на Русия. Действията на президента досега може и да не срещаха особена подкрепа от руснаците, но сега това се промени кардинално.

Нацизмът е една от най-болезнените теми за руското общество, а и за цяла Европа. В страната помнят добре ужасите от концлагерите и експериментите на военните лекари на Хитлер като Менгеле, а също и пагубната дейност на Гестапо. Внушенията, че отново се възражда тази идеология и този път тя е подкрепена от американските военни, може да избухне като буре с барут в лицето на представителите на Вашингтон.

Путин, чийто баща също е загинал във войната, отлично знае как да използва тази реторика, за да накара обществото да му симпатизира. Заплахата от подобна пропаганда обаче е двойна и изключително сериозна. Особено за една разкъсвана от пандемията и икономическата криза Европа, която не иска разрастване на украинско-руската криза. А Германия най-малко от всички иска да види маршът на руските танкове в Берлин. И то в настоящите и без това смутни години за страната.