Срещата на Байдън и Зеленски от вчера не остана без отговор. Руският президент Владимир Путин обяви оттеглянето на страната си от договора за ядрен неутралитет и обвини Запада, че нагнетява обстановката в Украйна. Действията на държавния глава обаче са много по-застрашителни и заплашителни, спрямо случващото се от другата страна на океана.

Както е известно, Володимир Зеленски и Джо Байдън имаха среща в сърцето на Киев вчера. Срещата мина без опити за атаки от страна на Москва, въпреки че Байдън декларира, че ще продължи военната помощ за Украйна, докато е необходима. Мнозина видяха в дистанцията на Москва надежда за край на войната. Никой не очакваше пряка заплаха от страна на Путин спрямо Европа и целият останал свят.

Руският президент обаче обяви, че слага край на договореностите с Америка. "Принуден съм да обявя днес, че Русия прекратява участието си в договора за намаляване на стратегическите и ядрените оръжия", каза той пред политическия и военния елит на страната си.


"Народът на Украйна стана заложник на киевския режим и неговите западни господари, които ефективно окупираха тази страна в политически, военен и икономически смисъл", каза още държавният глава на Русия.

Без съмнение тези негови думи будят притеснение и тревога в цял свят. Ако Русия прибегне до ядрени удари, последиците ще бъдат опустошителни за цяла Европа. Не само по отношение на икономиката и човешките жертви, но и върху климата и бъдещето на планетата. А дори Чернобил и Хитлер не представляваха толкова жестока заплаха за света, каквато представлява в момента стопанинът на Кремъл.