Бившият заместник-директор на киберкомандването на САЩ, Чарли Мур (генерал-лейтенант), предупреди, че ако западните страни доставят на Украйна изтребители F-16, чуждестранният личен състав, обслужващ самолетите, може да се превърне в законна цел за руските въоръжени сили, съобщи американското издание Newsweek.

Вижте според Newsweek кой ще бъде ликвидиран, след като Украйна получи F-16

Според генерал-лейтенант Мур, F-16 изискват водене на централизирани бази, което ги прави подходящи за руски атаки. За да се поддържат тези бази, Украйна ще има нужда от специалисти от НАТО или от западни страни. В случая на въоръжения конфликт, тези специалисти стават много изкушаваща цел за Русия.

Генерал-лейтенант Мур подчертава, че обучението на украинските пилоти, за да могат да управляват и използват ефективно тези самолети, представлява съвсем отделен и не малък проблем. Въпросът колко време ще отнеме да се постигне това още не е ясен и дори високопоставените военни специалисти не могат да се ангажират с прогнозен срок.

От своя страна, бившият старши командир на британските военновъздушни сили и маршал от авиацията Грег Багуел изрази съмнения, че военнослужещи от САЩ или страните от НАТО ще бъдат изпратени в Украйна.

По тази причина, доставката на изтребители F-16 за Украйна може да създаде редица трудности и вероятно няма да донесе очакваното военно предимство на Киев. Някои експерти смятат, че най-рано изтребителите F-16 може да се очакват в Украйна в първото тримесечие на 2024-та година.

Източник: blitz.bg