Отчаяние или...? Володимир Зеленски направи нещо шокиращо, което и без това напрегна изострените отношения между НАТО и Русия. Независимо от изявленията на президента на Полша и редица лидери от Алианса, че ракетата не е руска, а украинска, лидерът на Украйна обяви, че Русия е виновна за инцидента. И дори настоя да изпрати собствен екип, който да разследва трагедията.

Войната, която се разиграва на територията на Украйна, със сигурност е ужасяваща, но опитът на президента да въвлече и други държави в конфликта, застрашава целия световен ред. Неслучайно президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че ракетата е от противоракетната въздушна отбрана на Украйна, а не е руска. Същото заяви и президентът на САЩ Джо Байдън, заявявайки, че вероятно става дума за злополучен инцидент, а не за умишлен акт. 

"Няма доказателства, че Русия се опитва да удари страна от НАТО. Със сигурност става дума за злополучен акт, който няма да се повтори. Ракетата е украинска, но ние не обвиняваме Украйна за трагедията. Моралния виновник е Русия, защото ако не беше започнала този конфликт, днес нямаше да се сблъскаме с тази ситуация" е оценката на Вашингтон.

Какво цели Зеленски тогава?

Украинския президент вече успя да отблъсне руските военни от Херсон, разполага с цялата военна мощ, която Западът може да му предложи и получава международна подкрепа във всякакъв аспект. В същото време обаче той многократно прави опити, за да въвлече НАТО във физически конфликт с Русия. А това неминуемо води до Трета световна война. Нещо, което нито един от световните лидери не иска да се случи. Дори с цената на собствената му политическа кариера. Затова и актът на президента на Украйна става все по-ужасяващ и подозрителен...