Високо напрежение нажежи отношенията между САЩ и Германия. Причината е Украйна и по-конкретно нежеланието на канцлера на Германия да изпрати оръжие за Киев, преди някоя от държавите — съюзнички да го направи. Откритото изпращане на военна помощ за страната се смята за предизвикателство към Русия, а Берлин още носи последиците от последния си сблъсък с Москва. Именно затова и изпращането на военна техника и по-конкретно — танкове, е причина за такова напрежение.

Въпреки че Вашингтон официално твърди, че Германия си остава надежден и силен партньор, в частен разговор между американския министър на отбраната Лойд Остин и началника на кабинета на Олаф Шолц — Волфганг Шмид е имало размяна на реплики и остри критики към Шолц. Било е изразено недоволство, че Германия отказва да изпрати танкове и оръжие на Киев, а също така не одобрява и това трети страни да закупуват и изпращат на Украйна немска военна техника.

Случилото се може да постави Германия в изолация, въпреки че официалните говорители на властите в Берлин заявиха, че "няма да пречат" на Полша и други държави, ако закупят военна техника от тях и я предоставят на Украйна. По този начин Германия непряко се оказва въвлечена във войната, но явно следва стъпките на България. И се старае да се защити от евентуални атаки от страна на Русия.

Отношенията между Берлин и Москва винаги са били изключително особени. На първо място заради историческите отношения между двете страни, а на второ — по чисто икономически причини. Берлин продължава да отказва да влезе в конфликт с Кремъл, а от Москва също внимателно преценят действията на европейските страни, които са членки на НАТО. За всички е ясно, че бойното поле на Украйна всъщност е терен за войната между Русия и САЩ. Затова и останалите страни от алианса не искат да се въвличат в този конфликт, въпреки усилията на Вашингтон да ги приобщи към войната.

Междувременно още една случка предизвика тревоги във връзка с военните действия в Украйна. Във видео, което се разпространи в социалните мрежи, се вижда как военни "убеждават" цивилен гражданин да приеме повиквателната си за фронта и да се включи в конфликта. Клипът стана вирусен, а начинът за набиране на "запасняци" определено предизвика масово негодувание и възмущение в социалните мрежи. И може да се използва и за демотивация на военните части на украинската армия...