Виктор Орбан заяви, че според него опитите за покушение срещу Доналд Тръмп са свързани с ясните му намерения да спре войната в Украйна. Президентът на Унгария дори се видя с бившия си американски колега след покушенията срещу него и заяви, че той е истински "герой, който се бори за мир".

"Анти-мирните организации и различните военни клики в цял свят, искат отстраняването на Тръмп, защото той се бори за мир. И той и Фицо бяха белязани след атентатите, но Тръмп оцеля, защото Бог има планове за него", заяви Орбан. И допълни, че се надява от догодина да води преговори с новия президент на САЩ, с когото споделят общи възгледи за външната политика и кризата на изток.

Той е убеден, че изборът на Тръмп за президент на Америка ще сложи край на военния конфликт и ще стабилизира и европейската икономика. "Войната не е средство за попълване на държавната хазна, нито ще реши проблемите на Европа. Крайно време е глобалистите да разберат това", допълни Орбан. И призова повече страни — членки на общността да ревизират отношението си към Украйна и Русия, защото дипломацията е най-добрият начин да се спре конфликтът.