Почти всички се жалвали, че били принудени да предоставят по-голяма помощ от първоначално предвидената

Великобритания е взела категорично решение, засягащо чужденците и в частност бежанците.

Оказва се, че ¼ от британците, съгласили се да приемат украински бежанци, не желаят те да остават повече от шест месеца. Това отбелязва на страниците си изданието „Дейли Телеграф“.

Проучването е проведено сред 17 хиляди жители на Великобритания, взели участие в проекта „Housing for Ukraine“, проведено от Службата за национална статистика.

Великобритания взе категорично решение за чужденците

Резултатът сочи, че 26% не желаят да участват в тази програма за срок по-дълъг от половин година.

Една четвърт от тях обясняват решението си с драстичното поскъпване на живота.

Изданието припомня, че участниците в програмата се съгласили да настанят украинци в своите домове за поне шест месеца като срещу това британското правителство им превежда по 350 паунда месечно.

Същевременно проучването сочи, че шестима от десет участници в програмата изразяват готовност да настанят гостите си от Украйна и за по-дълъг период от време. Почти ¼ от тях са изразили готовност да настанят украинските бежанци за повече от година в дома си.

Почти всички участници в програмата обаче се жалвали, че били принудени да предоставят на украинските бежанци повече помощ от първоначално предвидената.

Осем от десет души, взели участие в програмата са хранили бежанци. Две трети от тях пък са помогнали на украинските бежанци да си намерят работа, а други 45% са им предоставили финансова подкрепа.

Всеки четвърти е изразил готовност да приеме бежанците за по-дълъг период от време, ако бъде предоставена допълнителна финансова помощ.

Източник: blitz.bg