6 летища с регионално значение в Обединеното кралство отново ще въведат забрана за пренасяне на повече от 0.1 литра течност от пътниците по време на летене, съобщава The Guardian. Забраната обхваща течности от всякакъв вид – без значение дали става въпрос за козметични, медицински или хигиенни такива.

Мярката влиза в сила в неделя в полунощ и ще се прилага за летищата в Лондон Сити, Нюкасъл, Абърдийн, Лийдс Брадфорд, Саутенд и Тисайд.

Забраната първоначално беше въведена през 2006 г. след неуспешен терористичен опит за взривяване на самолети, летящи от Лондон за САЩ, с използване на собственоръчно направени експлозиви в течен вид. По-късно тя беше отменена, тъй като летищата получиха контролни точки за пътниците с 3D скенери, позволяващи детайлно изображение на съдържанието на пътническите багажи.

Британските авиационни власти обявиха, че решението ще засегне малък брой пътници и че е въведено с цел да се постигнат нови подобрения във връзка със сигурността на пътниците в контролно-пропускателните пунктове. Пътуващите трябва да се съобразят и да не взимат със себе си течности преди пътуванията. Разбира се мярката среща и неодобрение сред някои от тях, тъй като мярката обхваща дори и водата.

Все пак новите правила ще засегнат доста българи, работещи на Острова, тъй като доста от сънародниците ни търсят кариерно развитие именно там.

Източник: blitz.bg