Европа се връща към консервативното си отношение, проруската подкрепа и националистическите интереси. Но Еманюел Макрон, на когото Франция не му беше достатъчна и искаше да управлява цяла Европа, не е доволен от това. Президентът на страната неочаквано обяви, че планира да организира нови парламентарни избори в страната.

 

Опасен ход, предвид победата на Марин Льо Пен. Макрон обаче не смята така и обяви, че ще иска нов кредит на доверие от правителството и няма да подаде оставка, независимо от резултатите на изборите. Риск, който се оказа изключително непредсказуем, особено за самия френски президент. Марин Льо Пен вече обяви кои ще са управляващите в правителството, ако крайнодясната "Национален фронт" спечели изборите. "Джордан Бардела" ще бъде премиер, ако спечелим", каза Льо Пен.

Самият Макрон обаче обяви, че няма намерение да напуска Елисейския дворец, ако изгуби. "Няма да се откажа от президентския пост, ако загубя изборите. Но съм убеден, че моята партия ще спечели", заяви Макрон. Миналата година той успя да вземе вота с изключително оспорвана конкуренция в лицето на Льо Пен. И въпреки че тогава французите го подкрепиха, намеренията му да прати европейски войски в Украйна, както и някои хаотични действия, отказаха много от тях от вота на доверие към президента.