След месеци на конфликти и сблъсъци с българските власти, правителството в Северна Македония разкри неочаквани подробности за промени в конституцията. Премиерът на страната Димитър Ковачевски обяви, че се подготвя реформа, която да признае българският етнос като част от македонската общност.

"Ние не предаваме интересите на нашите граждани. Получили сме гаранции от най-високо ниво в Европа, че ще бъде признато името ни, езика ни, културата и нашата идентичност като македонци. Това, че признаваме съществуването на български етнос в Северна Македония не е предателство. Време е да се интегрираме в Европа и правим необходимото за това", добави Ковачевски.

Той призна, че е водил тежки разговори с ВМРО-ДПМНЕ за признаване на други етноси, освен македонския в конституцията, но най-накрая е успял да се наложи. "Ние не побългаряваме Македония. Няма да изневерим на своята идентичност никога", добави още той.
В последните две години отношенията между София и Скопие са изключително напрегнати. Местните медии и крайни националистки формации, обвиняваха страната ни, че спира влизането на Северна Македония в ЕС, а отделно от това, че се правят опити за асимилация и побългаряване на народа и страната. Това доведе до редица сблъсъци и посегателство върху български културни центрове в Северна Македония.

По всичко изглежда, че Ковачевски е избрал пътя на дипломацията, а не на конфликтите. И най-накрая признава правата на граждани, които се считат за българи в границите на държавата. Права, които ще им бъдат гарантирани от промените в конституцията…