Руснаците масово разпродават луксозните си автомобили закупени наскоро. Това се вижда от големия брой авто обяви в специализираните уебсайтове.

Обявените им цени са доста под пазарните такива според експерти. Те споделят, че броят на обявените премиум коли за продажба е с 63% ръст спрямо януари миналата година.

Най-често собствените продават автомобилите от марките Mercedes-Benz, BMW, Audi, Land Rover, Lexus, Porsche, Bentley и Maserati и то на възраст под 3 години.

Също така се е повишило търсенето на масови автомобили от среден или нисък клас с близо 17%.

По-заможните руснаци масово слизат от луксозните коли и минават на по-скромни, като според специалистите това се дължи на наложените санкции от запада на Русия.

Това от своя страна води до проблеми в обслужването и ремонтните. Масово липсват необходимите консумативи и авточасти, а освен това много от новите автомобили изискват поддръжка със специализиран софтуер, който също не се поддържа вече в Русия.

Дори се наблюдава практика сред заможните руснаци да купуват 2 коли от един модел и марка, за да използват втората за части и ремонти.

Тази ситуация на автомобилния пазар обуславя благоприятни условия за държави, които не участват в санкциите, а също така са и производители на автомобили и по-конкретно Китай.

Вече се наблюдава ръст в китайските автомобили, продаващи се на руския пазар.

Източник: blitz.bg

В Русия масово си продават луксозните коли за символични цени