Цените вече са непосилни за немалка част от хората

Ситуацията в Гърция също е доста страшна.

Оказва се, че хората там вече са притиснати до стената от високата инфлация и са принудени да пазаруват само най-необходимото. Освен това търсят продуктите на промоция, за да се възползват от намаленията, предава Българското национално радио.

В Гърция стана страшно

Гръцката статистическа агенция Елстат отбелязва, че за миналия месец инфлацията е достигнала нива от 11.6%.

Освен това не трябва да забравяме и фактът, че само в рамките на една година цената на тока се повиши с цели 56%, на природния газ със 179%, а на горивата – с 33%.

В същото време става ясно, че нивата на инфлацията в Албания са достигнали 7.4%.

Често пъти в анкети, провеждани от местните медии, хората в Гърция посочват, че не успяват да покрият дори нуждите си от стоки от първа необходимост. Поради тази причина са принудени да търсят магазини, в които поне част от тези стоки се предлагат с някакво намаление.

При все, че на този етап не липсват стоки от рафтовете в търговските обекти, те са непосилни за джоба на немалка част от гърците, особено за пенсионерите.

От Агенцията за защита на потребителите не крият, че цените на яйца, хляб, брашно, сирене и зеленчуци се повишават всеки ден.

При все, че правителството в Гърция обеща, че от есента ще има компенсации срещу инфлацията, мерките в тази посока все още не са обявени.

Източник: novini.bg