Кралят на Великобритания Чарлз  III ще пропусне ангажиментите си през  следващата седмица, свързани с Деня на Общността на нациите. Съпругата му Камила ще го замести.

75-годишният Чарлз бе диагностициран с неуточнена форма на рак миналия месец, по малко от 18 месеца след коронацията му. Той бе принуден да се оттегли от публичните си задължения.

Кралят , който е глава на Общността на нациите (наричана в миналото Британска общност), включваща 56 независими държави, няма да може да присъства в понеделник на ежегодната празнична служба в Уестминстърското абатство и на приема след това.

Кралица Камила ще съпровожда групата от висши кралски особи сред които ще бъде престолонаследникът принц Уилям, но не и съпругата му принцеса Кейт, която също отсъства от обществения живот, след като претърпя коремна операция в началото на годината. Според британските медии не става въпрос за онкологично заболяване.

Не е ясно кога монархът ще се завърне към обичайната си публична рокля. Макар че Чарлз изпълнява официалните си държавни задължения и днес бе заснет по време на среща с министъра на финансите Джереми Хънт, ден преди да направи изявлението си за бюджета пред парламента.

Източник: blitz.bg