В Словакия се разигра трагедия, която предизвика истински шок сред обществото. Премиерът Робърт Фицо, който беше на официално посещение в град Хандлова, беше застрелян от 71-годишен мъж. Инцидентът стана докато Фицо е напускал местният дом на културата, за да се поздрави с някои свои привърженици. Нападението предизвика истински смут, а лекарите предупреждават, че следващите часове ще са решаващи.

Фицо се радва на широка обществена подкрепа, затова и опитът за убийство срещу него предизвика съмнение и негодувание. Мнозина се чудят по каква причина премиерът е бил нападнат от бившите си поддръжници. В същото време се ширят различни версии за опита да бъде убит - от политически атентат до нападение от психично неуравновесен човек.

Премиерът е застрелян в корема, в главата, а също така има и рани в едната ръка. Чути са най-малко 4 изстрела, преди гардовете му да се намесят и да го изведат към колата. "Точно се ръкувах с него, когато някой извика "Робо, ела тук". Последваха изстрели и той се преви и падна. Гардовете му веднага го наобиколиха и го отведоха", разкрива  свидетел, който е говорил с премиера именно в този момент.

Мотивите на стрелеца тепърва ще се изясняват, но актът получи широко обществено порицание и предизвика реакция дори от президента на страната. Въпреки че тя е противник на Фицо, категорично определи актът като терористична проява, която жестоко осъжда и порицава.

Подробностите тепърва ще се изясняват. А народът на Словакия ще се моли за спасението на премиера.