66 деца са издъхнали и се предполага, че причината за смъртта им е приемът на сироп за кашлица. 

По случая вече е стартирано разследване, което да установи отговорните за смъртта на толкова много деца. Общото между всички тях е, че са приемали въпросните сиропи за кашлица, който е предизвикал остра бъбречна недостатъчност. Сиропите за кашлица, са индийско производство, отбелязва Франс прес.

В разследващата група, са включени и висши полицейски кадри. Тя е специално създадена от полицията в Гамбия. Гамбийският президент Адама Бароу е разпоредил преустановяване на лиценза на въпросните сиропи. Освен това е възложил задача на Външното министерство да осъществи контакт с индийския посланик, за да изрази безпокойството на правителството на Гамбия пред него.

66-те деца са издъхнали през последните три месеца. Властите в Гамбия подозират, че сиропите, съдържащи прометазин и парацетамол имат пряка връзка с влошаването на състоянието на децата.
Въпросните сиропи вече са изтеглени от аптечната мрежа, но паниката сред местното население остава.

На свой ред Световната здравна организация издаде предупреждение в сряда и препоръча четирите сиропа против хрема и кашлица, произведени в индийската лаборатория "Майден фармасютикъл", да бъдат изтеглени навсякъде.
Източник: lupa.bg

Ужас! Сироп за кашлица уби 66 деца