Почти месец след трагедията от шести февруари, Турция продължава да се люлее. Правителството прави опити да овладее ситуацията, но страната е изправена пред безпрецедентна криза.

След като последните седмици периодично цяла Анадола се разлюлява от земетресения с магнитуд над 5 и сградите продължават да се рушат, властите са изправени пред нов проблем - тежка хуманитарна криза и заплахата от суперземетресение в мегаполиса Истанбул.

 

Учени с тревога наблюдават продължаващите трусове, които са с магнитуд над 5 по Рихтер и вече изразиха опасения, че може се наблюдава ново силно земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер,  на територията на Истанбул. Мегаполисът е един от най-гъсто населените и подобен трус би бил изключително разрушителен. Дори и в момента прави впечатление, че сградите падат като плочки на домино.

 

Новият трус се оказа разрушителен за провинция Малатия, а снимките от там показват смразяващи поражения. Само до момента в Турция са разрушени близо 180 000 сгради и са регистрирани 48 000 жертви на земетресението.

 

Въпреки това спасителните екипи и властите предполагат, че е възможно загиналите да са в пъти повече, тъй като заради трусовете е унищожена не само инфраструктурата, но и важни информационни центрове. А шансовете да бъдат регистрирани всички изчезнали просто клонят към нула...