Киев е под нова бойна тревога, а напрежението на върха в най-северноизточния край на Европа става все по-голямо. След като Беларус обяви, че ще участва във военната операция срещу Украйна и започна да подсилва границата си с Полша, стана ясно, че Северна Корея също има намеса. Неофициално. Тайно. И с потресаващи действия.

 

Оказва се, че Пхенян засега не подкрепя Русия с военна помощ и техника, въпреки че вече предизвика паника в Азия, тъй като изстреля няколко ядрени ракети в Японско море. Те обаче изпращат човешки ресурс и то в изключително големи размери.

Официално Северна Корея изпраща строителни работници, които да работят в контролираните от Русия райони на Украйна. Голяма част от тях обаче са изпаднали в ужас, когато разбрали, че са изпратени в епицентъра на войната. И фактически трябва да работят под взрива на бомби и картечни изстрели. 

Северна Корея изпраща строителни работници в чужбина от години, като обикновено задържа по-голямата част от заплатите им за себе си, осигурявайки на затворената нация доставка на чуждестранна валута, без в същото време да е принудена да се съобразява с международните ограничения. Този път обаче бягат не само работниците, но и ръководителите им, предпочитайки живот в изгнание, вместо да се изправят пред украинската армия. 

Разкритията обаче повдигнаха въпроса, дали Северна Корея не помага и по друг начин на Москва. Още повече, че Беларус също обяви, че се намесва във войната. Президентът на Беларус - Александър Лукашенко вече приема руски военни на своя територия, а Украйна укрепва северната си граница. Има напрежение и по границата с Полша, а също и притеснения, дали и там няма да се стигне до сблъсък...