Матю Пери завинаги ще остане в ролята на Чандлър Бинг от хитовия ситком от 90-те години "Приятели".

Докато светът скърби за трагичната му кончина на 54 години обаче, става ясно, че Матю е искал наследството му да бъде свързано с нещо повече от емблематичния му герой.

Сърцераздирателната новина дойде в събота вечерта, когато Матю беше открит безчувствен в джакузито на резиденцията си в Лос Анджелис.

Първите спасители, предупредени от асистента му, пристигат само за да потвърдят смъртта на звездата. Макар че ненадминатото му остроумие като Чандлър в "Приятели" - където играеше заедно с Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Дейвид Швимер, Мат Лебланк и Лиса Кудроу - му донесе световна слава, Матю се надяваше, че хората ще го запомнят и с други значими приноси.

В откровен разговор с водещия Том Пауър миналата година Матю заяви: "Когато умра, знам, че хората ще говорят за "Приятели, приятели, приятели". Радвам се на това... Но когато умра, що се отнася до моите така наречени постижения, би било хубаво, ако "Приятели" бъдат изброени далеч зад нещата, които съм направил, за да се опитам да помогна на други хора. Знам, че това няма да се случи, но би било хубаво."

През целия си живот Матю се бори с тежка зависимост от наркотици и алкохол. И все пак в тези борби той намира цел. Превръщайки имота си в Малибу в заведение за трезвен живот за мъже, наречено Perry House, той се превръща в лъч на надежда за много хора, борещи се с пристрастяването.

Ангажиментът му да помага на другите е очевиден, когато споделя: "Ако някой алкохолик или наркоман дойде при мен и ме попита: "Ще ми помогнеш ли?", винаги ще кажа "да, знам как да го направя". Ще го направя за теб, дори и да не мога винаги да го направя за себе си". Така че го правя винаги, когато мога. В групи или индивидуално."

Суровото и искрено представяне на Матю за битките му със зависимостта е изложено в автобиографията му "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо" (Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing).

Той разказва за разтърсващото преживяване, че многократно едва не е загубил живота си, като обяснява пристрастяването си с това, че "постоянно е бил на крак". Особено трогателно откровение беше нежеланието му да гледа епизоди на "Приятели".

За Матю сериалът е болезнена хронология на неговите зависимости, като казва: Вземах по 55 викодина на ден, тежах 128 килограма, бях в "Приятели", гледан от 30 милиона души - и затова не мога да гледам сериала.

Въпреки че стриктно следи да не е под влияние по време на снимките, мъката му е осезаема, когато споделя: "Не е честно, че аз трябваше да премина през тази болест, а другите петима - не."

По време на кончината му в жилището му не са открити наркотици, а властите не са намерили доказателства, които да сочат за нечиста игра. Съобщава се, че последният ден на Матю е бил прозаичен, като е играл пикълбол няколко часа, преди да се отпусне у дома.

Официалният акаунт на "Приятели" в Туитър публикува прочувствено възпоменание: "Съкрушени сме да научим за смъртта на Матю Пери. Той беше истински дар за всички нас. Сърцето ни е със семейството, близките и всички негови фенове".

Източник: hellomagazine.com