Индия ще стане 3-тата икономика в света след четири години – през 2027 година. До 2030 година нейният вътрешен продукт (БВП) ще се удвои спрямо настоящето си ниво, достигайки 7 трилиона долара. Тази прогноза беше направена от директора по изследванията на пазарите за Азиатско-Тихоокеанския регион на JPMorgan, Джеймс Съливан.

Според JPMorgan, силните дългосрочни икономически стимули правят Индия основен "играч" в световен мащаб от структурна гледна точка, казва Съливан, цитиран от Business Standard.

По думите му, в близките години делът на промишленото производство в БВП на Индия може да нарасне от 17% сега до почти 25%, а инвестициите могат да се удвоят, надвишавайки 1 трилион щатски долара.

"В дългосрочна перспектива JPMorgan предвижда огромни промени в цялостната структура на икономиката на Индия", добавя Съливан.

Това ще е третата икономика в света след 4 години

Също така, министър-председателят на Индия, Нарендра Моди, заяви, че Индия се е превърнала в най-големия източник на икономически растеж и иновации в света. Премиерът подчерта, че Индия ще ускори икономическите си реформи.

Според доклада на Международния валутен фонд (МВФ) за перспективите на икономическото развитие в света, темпът на растеж на БВП на Индия през текущата фискална година 2023-2024 ще достигне впечатляващите 6,3%.

Като цяло, прогнозите на международните икономически анализатори показват, че първите две икономики в света, САЩ и Китай, няма да претърпят промени или промяна в ранга си поне през следващите няколко години.

Източник: blitz.bg