През изминалата седмица, в продължение на три дни, Слънцето изригна над 30 пъти, включително едно с доста голяма мощност, а магнитна буря с такъв мащаб не бе наблюдавана от март месец.

Такова чудо със Слънцето не е имало от 3 месеца: Идват ли магнитни бури

Въпреки това, учените уверяват, че изригването от този висок клас – X няма да има значителен ефект върху Земята и нашето ежедневие.

Такова чудо със Слънцето не е имало от 3 месеца: Идват ли магнитни бури - Снимка 2

Причината за това е, че изригванията са се случили в южното полукълбо на Слънцето. Когато те минат през централния му меридиан, вече ще са изчерпали своята енергия и няма да окажат сериозно влияние върху нас.

Поради тази причина геомагнитната прогноза за предстоящата седмица е благоприятна.

Въпреки това, в началото и края на седмицата се очакват слаби смущения поради промени в скоростта на слънчевия вятър, но вероятността за магнитни бури е едва под 5%.

Геомагнитните бури са явление, при което се наблюдава временно смущение в земната магнитосфера. В нея навлизат частици с висока енергия от междупланетното пространство и взаимодействат с горните слоеве на атмосферата.

Най-силната магнитна буря регистрирана някога е наречена Събитието Карингтън и се наблюдава през 28-ми август 1859 г. След наблюдението на протуберанса, енергията достига до Земята едва за 18 часа. Продължава до 2-ри септември и е причина много телеграфни системи по света да спрат работа.

Източник: blitz.bg