Владимир Путин отново застана на челните места в медиите и успя да разтрепери световните лидери след последното си изказване. Руският президент съобщи ясно и твърдо, че поставя част от страната си във военно положение. Но не по свое желание.

"Нямам избор. Русия и аз искаме мир. Винаги сме искали това, но явно други не са на нашето мнение. Целта на Запада не е помощ за Украйна, целта на Запада е да унищожи Русия. А това ние няма да позволим.

Чухме заплахи за използване на ядрено оръжие срещу нас, но нека напомним, че и ние имаме такова. Нека САЩ и НАТО да са наясно, че разполагаме с техника и оръжия в пъти по-мощни от техните и ако се наложи, повтарям - само ако се наложи, ако бъдем пряко застрашени, няма да се поколебаем да ги използваме", заяви в публичната си реч Владимир Путин.

И добави, че над 300 000 руснаци подлежат и ще бъдат повикани на военна мобилизация като ще изкарат и допълнителни обучения. "Ние целим да освободим Донбас, чиито хора страдат от години. Не искаме чужди територии, но срещу нас самите от години е насочена омраза и агресия", казва руският лидер.