Краят на кралица Елизабет Втора разбуни света така, както нищо друго от много време насам. А и с основателна причина, защото с нея си отиде буквално и една епоха - тя беше на престола рекордните 70 години. Сега, след погребението й обаче, гръмна сензационната вест, че Елизабет е предложена официално за канонизиране.

Дали кралица Елизабет ще се превърне в светица Елизабет, не е ясно, но предложението е съвсем сериозно и идва от сър Чарлз Мур, който е неин познат и известен журналист. Той е убеден, че това решение може да бъде взето бързо от Англиканската църква и даде пример с Папа Йоан Павел Втори, който почти незабавно е бил обявен за светец след кончината си.

В защита на своята теза, която скоростно набира поддръжници е, че кралицата е правила много добрини и е помагала на много хора през живота си. "Къде другаде сте виждали и хиляди хора да седят с часове на студа, без вода и храна, на километрични опашки, да припадат и да им призлява, но само и само да се сбогуват с нея", пита Мур.

И дава пример със свой близък, който не излизал от дома си цели 3 години заради страха си от пандемията и развитата фобия от открити пространства. За кралицата обаче излязъл, сякаш някаква невидима сила го водила. Седял с часове на поклонението, за да се докосне до нея, без да се интересува колко хора има наоколо. Впоследствие целият му страх изчезнал и той бил като прероден.