Изглежда отложеното лечение на редица тежки заболявания, породено от локдауна, е взело много повече жертви от коронавируса

Страшната истина излезе на бял свят – оказва се, че локдаунът е убил много повече хора, отколкото самият COVID-19.

Британското издание „Телеграф“ отбелязва на страниците си, че по всяка вероятност последиците от карантините и локдауните на Острова ще се окажат причина за много повече смъртни случаи, отколкото е причинил самият COVID-19. Изданието отбелязва, че се позовава на статистическите данни, както и на проучвания на различни здравни организации.

В борбата с пандемията на Острова през 2020-21 г., са били отменени редица приеми и процедури. Това е довело до сериозно изоставане в превенцията на редица заболявания, с които здравното министерство не може да се справи и днес, посочва Bulgalria ON AIR.

От началото на юни са били регистрирани 10 хиляди смъртни случая повече сравнено със средната стойност за петте години, предхождащи пандемията.

Става въпрос за случаи, които не са свързани с COVID-19, от който за същия този период са издъхнали 2 811 човека.

Изданието отбелязва, че всичко това се случва на фона на призивите за подновяване мерките срещу COVID-19 и в частност задължителното носене на маски през зимата.

От Асоциацията за инсулти направиха стряскащо изявление, в което се посочва, че очакват драстично да нараснат случаите на инсулти.

Не е изключено да се окаже, че отложеното лечение на тежки заболявания като онкологични, диабет и сърдечни болести е довело до прекомерно високата смъртност.

Източник: blitz.bg