След като руският държавен глава обяви частична мобилизация в страната, се появиха и първите видеа от Якутия и Чечня на отпътуващите резервисти.

Както вече стана ясно на мобилизация подлежат само онези, които имат опит, минали са военна служба и са в запаса.
Общо 300 хиляди резервисти са призовани в руските въоръжени сили, което на практика е малко над 1% от общия мобилизационен ресурс на страната.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу подчерта, че никога не е ставало и дума за мобилизация на студенти.
Призованите запасняци ще получават най-малко 205 000 рубли на месец (около 3300 долара - бел.ред), каза военният комисар на Якутия Александър Авдонин, цитиран от РИА Новости.
"Всички граждани, които са призовани за мобилизация, се приравняват към военнослужещи по договор, получават парично обезщетение в същия размер - от 205 хиляди рубли, в зависимост от длъжността и военното звание", обясни той на брифинг на оперативния щаб на републиката.

Същевременно кореспондент на SOTA съобщи, че в Благовещенск един от призованите резервисти е избягал от сградата, в която се помещава военната комисия, като е скочил от втория етаж. В момента той е издирван от полицията.

Един от призованите резервисти в град Чита в Забайкалския край разказа пред РИА Новости как е получил призовката си. Мъжът, на видима възраст 30-35 години, бе един от 20-те души с военни униформи и чанти, чакащи пред сградата на военната комисия.
Той заяви, че е офицер от запаса, но не е участвал в бойни действия.

"Лично ми я предадоха. Не съм готов. Казаха ми да дойда до 10 часа сутринта с топли дрехи, както и да представя призовката на работното си място. Сега чакам. Една група запасняци вече отпътува, ние сме втората", допълни мъжът.

Великобритания пък обяви, че се съмнява в способността на Русия да приложи наредената частична мобилизация на 300 000 резервисти за войната срещу Украйна, съобщи ДПА.
"Русия вероятно ще изпитва затруднения с логистичните и административни предизвикателства пред събирането на 300 000 военнослужещи. Тя вероятно ще се опита да създаде нови формирования с много от тези войници, които едва ли ще бъдат боеспособни още месеци", се казва в разузнавателната справка за хода на войната на Министерството на отбраната в Лондон. 

Според британските военни частичната мобилизация е признак за слабост. "Този ход на практика е признание, че Русия е изчерпала запасите си от желаещи доброволци да се бият в Украйна", се казва в справката. "Дори тази ограничена мобилизация вероятно ще бъде силно непопулярна сред части от руското население. Путин поема значителен политически риск с надеждата да генерира така необходимата военна сила".

Британското министерство на отбраната публикува всекидневни разузнавателни справки за хода на войната от началото ѝ през февруари. За Лондон това е начин да противодейства на разпространяваната от Москва версия на събитията. Русия обвинява Великобритания в целенасочена кампания за дезинформация, припомнят ДПА и БТА.
Източник: dir.bg

Страхотия! Един от резервистите скочи от втория етаж, след като…