Прочутият италиански философ, политик и дипломат от епохата на Ренесанса – Николо Макиавели, автор на знаменитото произведение „Владетелят“ казва, че който сам е добър приятел, той има и много добри приятели. 
Такъв емблематичен пример ни дава банкерът беглец Цветан Василев, който след фалита на КТБ се покри в Белград и там получи дори политическо убежище.

Василев се опита да продаде златните активи на банката – БТК, „Дунарит“, „Авионамс“, НУРТС, ГАРБ и „Фърст Диджитал“ – всичките структуроопределящи предприятия с оценка от над 1 млрд. лв., свързани с националната сигурност и придобити с пари на КТБ, само за едно евро. И при това на никому неизвестния белгиец Пиер Луврие. 

Инвеститорът се оказа с руски паспорт и прокремълско сърце, оплетен с виден московски олигарх и  командир на сепаратистите в Донбас.
Консервативно православният магнат Константин Малофеев е връзката на Москва със сепаратистите в Донецк и Луганск и изигра ключова роля в незаконното анексиране на Крим. Сега, заедно с Готвача на Путин – Евгений Пригожин е главен спонсор на войната в Украйна.

Силно смущаващо е приятелството на Луврие с Игор Стрелков, който командваше военните операции на сепаратистите в Източна Украйна, а тези дни нидерландският съд му издаде задочно доживотна присъда за свалянето на малайзийския пътнически „Боинг“ на 17 юли 2014 г. с 298 души на борда. Гиркин си е добавил и псевдонима Стрелков – от родителен падеж на руската дума стрелци, а във войната в Донбас отговаряше на позивна „Стрелок“ (Стрелеца). 

Малко преди Стрелеца на Кремъл да се укрие в Москва си е наравил обща снимка с Луврие, а белгийският му приятел е написал отстрани на фотото: „Вечер на героите на нашето време, като най-големият от тях е Стрелков (Гиркин)“.
От месец той отново е на фронта във войната срещу Украйна, а киевското разузнаване обяви награда от 100 хил. долара за залавянето му заради признанието му, че той е натиснал спусъка на войната в Източна Украйна.

Срещу него са заведени дела за тероризъм, убийство, изтезания и нарушаване на държавния суверенитет на Украйна. По-рано украинци бяха събрали 50 000 долара като награда за пленяването на Стрелков. Той е обявен за международно издирване по искане на нидерландската прокуратура заради свалянето на полет МН-17 на Малайзийските авиолинии.

През 2014 г. Москва представя Игор Стрелков като герой, който се бори за анексирането на Крим и отделянето на Донбас от Украйна. След като двете му цели стават факт, Стрелков е назначен от сепаратистките власти в Донецк за „министър на отбраната“.

Той е роден през 1970 г. и е пенсиониран полковник на наследника на КГБ – Федерална служба за сигурност (ФСБ) на Русия. Участвал е в цели шест войни в Приднестровието, Босна, в двете в Чечня и двете в Украйна. Заради монархическите си позиции и изтънчени маниери сърбите го кръщават Царския офицер. 

През 2014 той крачи в щабквартирата на донецките бунтовници, препасан с картечен пистолет „Стечкин“. Две години по-късно малкият му московски офис е съвършено различен. И досега не става ясно защо на Стрелков и компания е била необходима ракетната система „Бук“. Според западни военни мишена е бил голям украински разузнавателен самолет или изтребители, пуснати от Киев в боя. Всъщност сепаратистите са взели цивилния „Боинг“ за изтребител. 

Руснаците Игор Горкин и Сергей Дуински и украинецът Леонид Харченко са признати за виновни за убийство и умишлено предизвикване на самолетна катастрофа, докато руснакът Олег Пулатов е невинен, заяви Хендрик Стеенхуис – главен съдия на Окръжния съд в Хага. Триото е с доживотни присъди задочно и трябва да плати 16 млн. евро кръвнина.
Източник: Уикенд, crimesbg.com
 

Стана ясно кой е главният спонсор на войната в Украйна