Следователите от турските разузнавателни служби направиха смразяващо разкритие за трагедията в Истанбул. По думите им, актът е организиран в деня на една от най-големите трагедии в Европа — петте атентата в Париж, където загинаха стотици, организиран на 13 ноември 2015-а година.

Тогава 130 души бяха убити в парижки кафенета, театър "Батаклан" и Националния стадион. Това припомни в съболезнователната си реч френския президент Еманюел Макрон. 
„В такъв символичен ден за нашата нация, когато си спомняме жертвите от 13 ноември 2015 г., сърцето на турския народ -  Истанбул беше атакувано. Споделяме вашата болка. Ние сме на ваша страна в борбата срещу тероризма“, каза Макрон.

Според властите в Турция жена — камикадзе е в основата на атентата, а освен това обвиняват Кюрдската работническа партия за взрива. Над 80 души бяха ранени, а шестима загинаха, включително баща, който водел малката си дъщеря на разходка. Бомбата избухна на една от най-населените улици в центъра на Истанбул, недалеч от площад "Таксим". Била е оставена в чанта, която жената поставила на една пейка и престояла там цели 45 минути, без никой да й обърне внимание. 

Дали актът наистина е предупреждение, че уж унищожената ИДИЛ се завръща, или кюрдската общност отправя нова провокация към Ердоган, не е ясно. Трагедията обаче е всеобща, а случващото се оставя всички под тревога.