Тайните планове на Владимир Путин за възраждането на СССР вече са факт. След Украйна, Беларус е другата държава, която президентът на Русия планира да завладее.

 

В изтекли в интернет секретни документи, се говори за "абсорбиране" на Беларус и превръщането на страната в част от новата имперска република. Секретното досие, за което се твърди, че датира от лятото на 2021 г., е озаглавено "Стратегически цели на Руската федерация в Беларус" и излага три възможни подхода — краткосрочен, средносрочен и дългосрочен — за анексиране на Беларус и възстановяване на част от "историческа Русия".


Средносрочният план предвижда Беларус официално да стане част от Русия още през 2025 г., докато дългосрочният план дава срок от седем години от 2023 г. И се предполага, че през 2030-та година Беларус ще стане част от Руската федерация.

Документите са били предоставени на два от големите германски всекидневници и ако автентичността им се потвърди, ще настъпят сериозни трусове в Европа. От друга страна, запознати с ходовете на Путин, твърдят, че плановете не са от вчера и всъщност държавния глава от години има амбиции за завземането на бившите съветски републики.

Преди завземането на Крим, Путин направи опит безкръвно да овладее Украйна. Президентът използва за целта бившия президент Виктор Янукович. Събитията на Майдана през 2014-та година сложиха началото на инвазията в Украйна. И след като не стана с безкръвна асимилация, държавният глава реши да нападне директно страната.


Не е ясно каква ще е съдбата на Беларус, но предвид близките отношения между лидера Александър Лукашенко и Путин, малко вероятно е да има кръвопролития. От друга страна, ако пропагандната машина не сработи добре, много е възможно да видим украинският сценарий отново. А тогава вече ще има и ядрен конфликт, опасяват се приближени до Путин.