След Путин и Зеленски покани президента на Китай на гости в Киев. Си Дзипин се оказа изключително желан гост, след като засвидетелства подкрепата си за Кремъл във войната в Украйна. Опитът на президентът Зеленски да го привлече на своя страна изненада мнозина. Лидерът на страната обаче е твърдо решен да се справи с предизвикателствата. 

"Подготвени сме да го видим по всяко време" заяви Зеленски.

 

Смята се, че срещата е опит от страна на Украйна да сложи край на войната с Русия и да предизвика опонентите си да седнат на масата за преговори. Предстои да видим дали това ще се случи.

 

Китай има план от 12 точки, който има за цел да сложи край на военните действия между Киев и Москва. Президентът Путин вече прие да работи по този план, който не изисква от него да върне незабавно завзетите територии, а вместо това изисква диалог и отстъпки и от двете страни.

 

От Кремъл бяха лаконични по повод поканата на Киев към Дзипин "Си сам ще прецени дали да приеме споразумението и да посети Китай", коментират те. От Пекин все още няма конкретен отговор на поканата. От САЩ се противопоставиха на посредничеството на Китай, но Зеленски е готов на компромиси, само и само да успокои ситуацията в страната...