Непрекъснатите опити за интеграция на транс мъже и жени в спортовете, предизвика нови полемики в спортните среди. Олимпийски шампиони протестират, че в области, които доскоро са били привилегия за мъжете и жените с огромни усилия са успели да пробият, отново се превземат от мъжкия свят. Но този път под предлог, че трансполовите личности се чувстват отхвърлени и трябва да бъдат интегрирани в съответните състезателни дисциплини.

 

В своя статия за известно английско издание, олимпийската шампионка по гребане Тиш Рийд разказва. "През 80-те и 90-те години всички участници в отборите бяхме принудени да даваме ДНК проби, за да докажем, че не сме мъже и не приемаме лекарства. За мен това беше нормално. Наскоро обаче останах шокирана да разбера, че в женския отбор по гребане на университета в Кеймбридж, през 2015-та година е била включена Сара Гибсън. Личност, която се самоопределя като жена, претърпяла е операция за смяна на пола, но в биологично отношение е била мъж.

 

Считам, че е абсолютна несправедливост включването на лица, които са от мъжки или женски биологичен вид в състезателните отбори. Не защото съм трансофоб, а защото смятам, че физическите белези на тези вече зрели хора им дават предимство в състезанията и лишават истинските жени от правото им да бъдат спортни състезатели.

 

Ще дам пример със спортното гребане, дисциплина в която се състезавах от десетилетия. Тя изисква по-издължено тяло и по-дълги ръце, затова и за този спорт внимателно се избират участнички сред жените. Един мъж, независимо дали си е правил операция за смяна на пола и дали приема хормони, винаги е физически по-издържлив, по-силен, по-висок и с по-развити крака и ръце от една жена. Скелетната структура не може да се промени, нито структурата на организма, независимо от новите полови белези, които си създава чрез операции. Фактът, че една транс-жена има повече сила гарантира неравностойно предимство пред останалите. И това безмилостно изхвърля жените от някои спортове.

 

Ако аз постоянно губех срещу друг състезател, само заради факта, че той е биологично роден мъж, без значение колко операции има, щях да бъда демотивирана да продължа да се състезавам. Просто не е честно и трябва да се вземе под внимание фактът, че се дискриминират жените", казва още Тиш Рийд. И призовава олимпийските комисии и международните спортни организации да разпишат ясни правила за транс обществото, които да не са базирани на емоционалното самоопределяне на човека, но и на неговите физически качества, предопределени от половата му принадлежност при раждане, а не след това. Както и да се забрани да се състезават, лица, които приемат препарати, дори и да са свързани с хормоналната терапия на даден участник...