Истински скандал тресе Дания след като кралица Маргрете неочаквано лиши от титла и ранг членове на кралското семейство. Тя обяви, че  синът й принц Йоахим и децата му няма да носят титлите "техни кралски височества" и няма да бъдат титулувани като принцове и принцеси. Новината предизвика остър скандал в семейството. 


Пред медии принцът заяви, че семейството и децата му се чувстват "предадени и уплашени", а също така и "отхвърлени от своята баба". "Тя ни даде само пет дни преди да обяви решението си публично и то да влезе в сила", добавя още той.

Принц Йоахим предизвика два пъти скандали в кралското семейство, а кралицата явно е решила, че сега е моментът да разчисти старите си сметки с него. Преди години той се ожени за обикновено момиче - икономистката от Хонконг Александра, която обаче го заряза след няколко години с двете им деца. С втората си съпруга той успя да създаде семейство, но сега четирите му деца се оказват лишени от наследство и титли. 

Кралицата от своя страна заяви, че такива разговори са водени още през месец май тази година. "Ние им дадохме достатъчно време, за да свикнат с тази идея. Не желая да обременявам семейството и внуците си с товара на кралския живот. Те имат право да живеят като нормални и обикновени хора", заяви тя. 

Принц Фредерик и принцеса Мари, които са престолонаследници на Дания засега не са коментирали новината.