В крайна сметка все пак произнесе клетвата, придържайки се към текста

Австралийски сенатор разпали грандиозен скандал с начина, по който нарече кралица Елизабет Втора.

На сенатор Лидия Торп от Австралийски зелени й се наложи да произнесе клетвата си повторно, след като промени текста и нарече британската кралица „колонизатор“, отбелязва Ройтерс.

Скандал! Австралийски сенатор нарече Елизабет Втора…

Тя предизвика грандиозен скандал, след като изрече клетвата си с вдигната над главата дясна ръка, свита в юмрук. Това се случи в горната камара на парламента. Торп заяви, че „ще бъде вярна на колонизатора“ Нейно Величество Елизабет Втора, която е държавен глава и на Австралия.

След първоначалния шок, председателят на Сената – Сю Лайнс направила забележка на Лидия Торп, че това, което се изисква от нея е да прочете клетвата точно по начина, по който е написана.

След последвала кратка пауза, Торп все пак произнесла клетвата, придържайки се към текста така, както е написан. Тя е сенатор от месец септември 2020 г. и по време на федералните избори, които се проведоха през месец май, успя да запази мястото си.

Припомняме, че лидерите на коренното австралийско население настояват от поколения да бъдат признати несправедливостите, които са понесли аборигените от началото на европейската колонизация през 1700 г.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе дори изяви желание да внесе промени в Конституцията, засягащи правата на местните малцинства.

Източник: standartnews.com