В един постапокалиптичен свят,  Западът няма да може да получава евтина работна ръка от Китай, нито неограничени суровини от Русия. И този антиутопичен образ е на път да се превърне в реалност след срещата на Си Дзипин и Владимир Путин в Москва. Раздялата между двамата след тридневната среща приключи с послание, което изправи всички на нокти.

 

"Идва промяна, невиждана от 100 години насам. И ние двамата я водим заедно!", заяви китайският лидер. Изявлението му определено разтресе политическия елит във Вашингтон, а и в Брюксел. Китай и Русия може да не използват твърде много военни ресурси, за да продължат войната в Украйна, но обединени биха били заплаха за цялата световна икономика. И биха срутили основите на съвременния свят, без да пострадат особено.

 

Въпреки заплахите на Владимир Путин, че Британия извършва "геноцид" като изпраща оръжия на Украйна и че Русия ще отговори с "подходящите ядрени оръжия на този удар", Москва едва ли планира единствено военни действия. В действителност Кремъл има едно много по-сигурно и стабилно оръжие, което може да използва - икономическите лостове, за да блокира цялата световна икономика.

 

Като най-големият износител на редица метали, енергийни ресурси и вносител на храни и напитки, Русия си остава неограничен пазар, който влияе сериозно върху целия останал свят. Какво ще се случи обаче, когато тази страна блокира своя внос и износ, а към нея се присъедини и Китай. В страната са разположени най-големите американски заводи, там се ползват най-евтините суровини и човешка работна ръка. Какво ще стане, когато тази държава отново затвори границите си и блокира вноса и износа на суровини и продукти? Точно така - целият останал свят блокира.

 

Подклаждането на войната между Русия и Украйна в момента може и да крепи икономиката на САЩ, която изпадна в тежка рецесия след пандемията. Но е въпрос на време светът, а и цялата общественост да осъзнае, че се задава една много по-дълбока пропаст, която влече след себе си много по-тежки последствия. Изборите в САЩ със сигурност ще покажат какъв курс ще поеме НАТО и Америка в отношенията си с Изтока през следващите години.

Но реализирането на БРИКС, разбиването на еднополюсния модел и глобалното разделение между Изтока и Запада може да повлече след себе си далеч по-тежки кризи от настоящите. Нека не забравяме, че Европа не разполага с неизчерпаеми енергийни и производствени ресурси. И че колкото и стабилно да стои Америка да е зад гърба й, рано или късно САЩ ще постави на първо място собственото си съществуване, дори и да е за сметка на бъдещето на най-стария континент, с най-старите държави в света...