Мнозина си зададоха въпроса дали крал Чарлз III ще доживее коронацията си. 

Тези дни стана ясно, че той ще бъде коронясан на 6 май догодина, отбелязва изданието "Дейли мейл". От Бъкингамския дворец посочват, че заедно с него ще бъде коронована и съпругата му – кралицата консорт Камила.

Церемонията по възкачването на британския монарх на престола по всяка вероятност ще бъде доста по-скромна в сравнение с пищната древна церемония, която по традиция се ръководи от кентърбърийския епископ в Уестминстърското абатство.

Желанието на 73-годишният Чарлз е коронацията му да отразява неговата роля в съвременното общество, както и погледът му към бъдещето. Заедно с това той непрекъснато показва, че помни колените си и уважава традицията на народа си, отбелязват от двореца Бъкингам.

Датата бе обявена на фона на множеството спекулации, че събитието ще е много скромно заради все по-задълбочаващата се криза и високите разходи за живот. В този ред на мисли от Бъкингам възнамеряват да проправят път на една по-модерна и рационална монархия.

Запознати издават, че коронацията ще включва същите основни елементи на традиционната церемония, запазила структурата си повече от хиляда години. Този път обаче в нея ще бъде включен и духът на съвремието.
Според очакванията тя ще е опростена версия на тричасовия спектакъл по коронацията на покойната Елизабет Втора през 1953 г.
Източник: lupa.bg

Ще доживее ли крал Чарлз III коронацията си?